Citrusové plody.......... v našich obchodech

Kupujeme je všichni,někdo více,někdo méně,někteří skoro vůbec a zůstávají věrni jablkům,hruškám a dalšímu ovoci našich zeměpisných šířek.Vzhledem k tomu,že u citrusových plodů se jedná o ovoce k nám dovážené i ze značně vzdálených oblastí,nebývá to mnohdy s kvalitou žádná sláva.Není divu,když si uvědomíme,že sklizené ovoce z plantáže se doveze na linku,kde se ošetří kůra proti plísni a hnilobě a také přípravky,které podporují vybarvení kůry plodů,což je z hlediska komerčního velice důležité.Plody se také musí roztřídit na velikostní kategorie,zabalit a nechat uležet po ošetření v klimatizovaných skladech.Po naložení,přepravě k nám se rozvezou do našich obchodů,kde se s nimi mnohdy nezachází,tak jak by mělo a než si je doneseme domů,třeba na vánoční stůl,uplyne od sklizně dlouhá doba,která se může projevit na chuti plodů.Plod na kterém si právě chceme pochutnat mohl růst ve stinné části koruny a není tak vyzrálý-sladký,mohl však být vystaven silnému slunečnímu svitu a bude mít silnou slupku,nebo bude vysušen.Mohl růst na starším stromě a  jeho chuť může být ovlivněna i jinými vlivy.Jak vidíte možností je mnoho a proto se může stát,že si nakonec příliš nepochutnáte,nebo jste chutí vyloženě zklamáni.

Citrony se k nám dovážejí nejčastěji ze Španělska,Řecka,Argentiny,Itálie i z dalších jižních zemích v odrůdách Verna,Primofiori,Fino,výjimečně i plody odrůd skupiny  Femminello a jiné.Každý už asi viděl kazící se plody v nějakém tom obchodě a pokud si pozorně prohlédnete prodávané plody vidíte,že čerstvost plodů je mnohdy minulostí.Hlavně starší plody některých odrůd mívají tuhou dužninu,ve které už je velmi málo šťávy.Proto často odcházím z obchodů z prázdnou a raději nekoupím nic,zvláště letos,kdy citrony podražily o více než 100%.V létě byla cena balení 0,5 kg citronu kolem 12 kč,koncem roku již téměř 25 kč za uvedené balení.Pro důvod tohoto cenového skoku nemám vysvětlení,snad se nabízí bláhové,tolik opakované srovnávání cen s Evropou.Italské citrony Primofiori jsou výborné,pokud jsou dostatečně čerstvé,Vzhledem k tomu,že chuť kupovaných citronů mohu porovnávat s našimi vypěstovanými citrony různých odrůd,mám dojem,že doba od sklizně do prodeje je u většiny k nám dovážených citronů několik měsíců.

Pomeranče se k nám dovážejí z podobných oblastí jako citrony.Patří mezi nerozšířenější a nejvíce prodávané citrusové plody.Současné k nám dovážené odrůdy jsou velice kvalitní a řekl bych,že u pomerančů se mnohem více dbá na čerstvost plodů než třeba u citronů.Když si vzpomenu na nepříliš oblíbené pomeranče kubánské před 30 lety,tak je dnes rozhodně z čeho vybírat.Pomeranče s k nám dovážejí v odrůdách Navel,Navelina,Navelinas-to většinou později na podzim a koncem roku na vánoce.Jsou to výborné pomeranče v mnoha dalších pododrůdách a velikostních třídách i cenách.Letos jsem několikrát koupil velké plody pomerančů Navelina se slabou slupkou.Na 3,5 kilogramu bylo jen několik plodů,ale chuťově vynikajících.Asi před třemi roky jsem náhodou koupil malé Navely,které měly dužninu do růžova.Byly to jedny z nejlepších pomerančů,které jsem kdy jedl.V zimě a na jaře je u nás v prodeji pozdní odrůda pomeranče Valencia ze Španělska nebo Řecka.Tato odrůda je také vynikající,velice šťavnatá,ale má poněkud tužší dužninu,často s jádry,proto se plody mnohdy používají na šťávu a džusy.Není však recept,jak najít dobré pomeranče.Do plodů také vidět není a i kdyby vidět bylo,pohledem chuť nepoznáte.Právě u odrůdy Valencia bývá pravdou,že ty menší nevzhledné plody bývají nejlepší.Občas lze v obchodech narazit i na pomeranče červené-krvavé odrůd Moro,nebo Tarocco,většinou dovážené z Itálie.Červené pomeranče bývají poněkud dražší,ale určitě stojí za to ochutnat,i když i tady platí,co už bylo o kvalitě napsáno v úvodu tohoto článku.Takže v jednom případě mnou koupené plody Moro byly krásně vyzrálé uvnitř s tmavě červenou dužninou a tmavými fleky na kůře značící také vybarvenost plodů.Bohužel dužnina už byla velice vyschlá a nepříliš dobrá.Pomeranče Tarocco nejsou u nás na trhu tolik časté,ale pokud jsou vyzrálé bývají sladké,šťavnaté a velice dobré se slabou slupkou.

Mandarinky už se dnes u nás příliš neprodávají i když jsou všude u prodejců presentovány.Většinou to však už jsou klementiny,které byly vyšlechtěny ve velice chutné a zákazníky oslovující odrůdy.Bývají většinou bez semen,nebo jen s malým množstvím jader.Plody mají různou velikost,se slabou slupkou v mnoha odrůdách,dovážejících se k nám z oblastí jako pomeranče a citrony-hlavně ze středomoří.Mezi mandarinkami a klementinami se prodávají i tangory,což jsou další vyšlechtěné a zkřížené citrusy.Tangory jsou větší než klementina,jdou hůře loupat podobně jako pomeranč a i jednotlivé dílky plodu drží více u sebe,opět jako u pomeranče.Prodávané tangory Ortanique jsou vynikající,mnohdy i velikosti dvou kusů na kilogramu.

Grepy se k nám dovážejí už z více vzdálených oblastí jako je Turecko,Argentina,JAR,Honduras.Středomoří kde se pěstují ostatní citrusy už není tolik vhodné pro grep,který je mnohem více teplomilný než ostatní menší citrusy.Grepy se dělí na  bílé a červené.Bílé grepy mi nikdy nijak zvlášť nechutnaly,proto jsem je ani nekupoval a neznám přednosti jednotlivých odrůd.Červené grepy jsou podstatně chuťově lepší,zvláště odrůda Star Ruby,nebo Redblush,která je u nás běžně k dostání v obchodech od mnoha  dodavatelů.Odrůda Star Ruby poskytuje značně rozdílnou velikosti plodů.Na snímku je velký-bezmála kilový plod ze Španělské plantáže a menší plody jsou z Turecka.Chuťově jsou tyto plody prakticky shodné.V posledních letech se objevily plody zmíněné odrůdy Star Ruby,které lze konzumovat jako pomeranče,tedy po oloupání vnější slupky,už není nutné odstraňovat tenké slupky mezi jednotlivými dílky,které bývají nahořklé,protože tyto slupky jsou velice slabé a chuť plodu téměř nepoznamenají.I jiné Turecké Star Ruby jsou výborné,ale pro mnoho lidí dosti nahořklé.Lepší jsou ty Argentinské,mnohdy s do ruda vybarvenou dužninou a jen velmi málo nahořklé.Výborné grepy jsou i z JAR.Ovšem ty nejlepší jsou z Hondurasu.V roce 2006 jsem jich koupil několik kilogramů,ač vzhledově nevypadaly moc dobře.Plody byly velké,některé nazelenalé,nevybarvené díky tropickým teplotám,ale uvnitř lahůdka v podobě tmavě červené,šťavnaté dužniny bez stopy hořkosti s lahodnou sladkou chutí.Dužnina obsahovala velké množství jader i 7 v jednom plodu.Semena jsou zkoušena na podnože a zatím rostou nejlépe ze všech grepů.Letos jsem uvedené červené grepy sehnal také a i když byly opět nej.. .Tak dobré jako v roce 2006 nebyly.

Pomela se k nám dovážejí z tropických oblastí,nejčastěji z jihovýchodní Asie.Plody jsou velké od 1 kilogramu výše a jsou spolu s cedráty největší z citrusů.Ostatní citrusy  jsou ve srovnání s pomelem menší až malé.Na fotografii odleva je plod pomela,červeného grepu Star Ruby,tangoru Ortanique,pomeranče Navel a zcela vpravo je malý plod kalamondinu.Pomela mají silnou slupku a cena je už mnohdy docela přijatelná.Proto jsem za uplynulé dva roky asi 30 plodů pomela koupil.Plody měly velice rozdílně silnou slupku,semena byly v  plodech jen vzácně,ale pokud se už objevily,bylo jich v jednom plodu mnoho.I semena pomela byla vyseta a jejich růst byl neskutečně rychlý.Po několika týdnech byla velikost semenáčů přes 10 cm a dále rychle rostly.Tvar nabízených plodů pomela byl velice proměnlivý od  hruškovitého po téměř ideální kouli.V posledních asi 20 plodech pomela jsem však jádro nenašel žádné.I když je odpadu po oloupání slupky plodu velké množství a z původní velikosti pomela zůstane jen část,stále zbývá mnoho dobré dužniny k ukojení chuťových požitků.Chuťově jsou plody podle mne vynikající.Než plod pomela zbavíte silné slupky,pár minut to trvá.Když máte od slupek očištěný plod,stačí ho rozdělit a vybírat jednotlivé díly dužniny.Vzhledem k velikosti plodu-na snímku 1,5 kg před oloupáním,se u nás samotná konzumace plodu stala téměř obřadem-gurmánským požitkem.Hodnotíme sílu oplodí,vybarvenost,vyzrálost  a chuť dužniny.Většinou-což mnoha lidem vadí,jsou plody pomela jako by vysušené bez šťávy,ale ta medová chuť je jedinečná,když oddělujete jednotlivé dílky ze slupky.I mezi plody z jedné dodávky-krabice byly chuťové rozdíly a některá pomela byla více šťavnatá,jiná méně.Určitě se vyplatí po koupi pomelo vychladit,dlouho neskladovat a spotřebovat.

Sweetie je křížencem bílého grepu a pomela.Na rozdíl od hořkosti bílého grepu a mnohdy poněkud suchého pomela je sweetie lahůdka,vlastně stejně jako ostatní citrusové plody vybraných odrůd.Nemohu říct,že by sweetie,pomelo,nebo červený grep byl tím nejlepším,ale pokud kupujete citrusové plody a občas se podíváte na odrůdu a etiketu původu,nic tím nezkazíte a časem možná poznáte co už vám jednou chutnalo.Na snímku pro porovnání odleva červený grep,sweetie a pomelo.

Kumkvaty se občas objevují ve vybraných obchodech za poměrně vysoké ceny.Vzhledem ke své velikosti a váze to však zase tak hrozné není.Plody se běžně ve velkém asi nekonzumují.V prodeji jsou však téměř vždy s oschlou-nahořklou slupkou a vysušenou dužninou uvnitř,takže proti vypěstovaným čerstvým plodům je chuť zcela nesrovnatelná.

Rozhodně se vybrané citrusové plody vyplatí kupovat,nejen kvůli chutným plodům,ale také vitamínům,jež plody obsahují .Také kaloricky jsou na tom plody citrusů dobře a odpovídají zdravé výživě.Grep je téměř bez kalorií a pokud si ho dáte občas k večeři,uděláte něco pro své zdraví.Právě proto grep konzumují ve velkém množství, třeba modelky,potřebující udržet štíhlou linii.